Unia Europejska Leader PROW 2014-2020

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR), w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 w zakresie poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”.

Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu operacji w ramach LSR.

Jesteś tutaj: Strona główna

12.09.19
A- A A+

Wysoki poziom zaprezentowanych produktów

22-10-2019

Poziom zaprezentowanych w tym roku produktów kulinarnych i rękodzielniczych był bardzo wysoki, a sami uczestnicy udowodnili wszystkim, że oprócz umiejętności kulinarnych oraz rękodzielniczych posiadają również nieograniczoną kreatywność i wyobraźnię. Finał VI edycji Konkursu   „Bursztynówka”, który odbył się 21 października 2019 r. w Hotelu Victoria w Bolszewie był również wyjątkowy pod względem ilości poddanych ocenie projektów. Komisja Konkursowa w składzie: dr Katarzyna Zawistowska z Wydziału Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, Aleksandra Dobrzańska  Wiceprezes Stowarzyszenia Bursztynowy Pasaż, Krystian Sagola  reprezentant Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Biblioteki w Gniewinie oraz Przemysław Elwart reprezentujący Restaurację Hotelu Victoria w Bolszewie, ocenili łącznie 22 produkty, w tym 8 w kategorii kulinarnej oraz 14 w kategorii rękodzielniczej. Z przyczyn zdrowotnych jedna z uczestniczek nie mogła wziąć udziału w wydarzeniu.


Wśród zgłoszonych prac znalazły się m.in. obrazy olejne oraz szyte, serwetki robione na szydełku, szydełkowe „postacie”, doniczki z materiału i cementu, poduszka, drewniana lampa oraz kulinarne wariacje z marchewką w roli głównej: pasztet z marchwi, pierogi i kopytka marchwiowe, marchwiowe chipsy oraz przepyszne ciasta, torty i desery.

Ostatecznie nagrodzone zostały następujące prace:

- w kategorii „Produkt rękodzielniczy”:
I miejsce – kartę podarunkową o wartości 700 zł brutto otrzymał Pan Tomasz Abraham z Orla za projekt „Baszka” – lampa w kształcie szyszki, wykonana z drewnianej sklejki
II miejsce – kartę podarunkową o wartości 600 zł otrzymała Pani Emilia Babczyńska z Gniewowa za projekt  "Babemi Star" – poduszkę wykonaną na szydełku
III miejsce – kartę podarunkową o wartości 500 zł brutto otrzymała Pani  Elżbieta Zeman z miejscowości Łężyce – Głodówko za „Uszyty obrazek - ART. QUILT”

- w kategorii „Produkt kulinarny” , w którym motywem przewodnim była marchew:
I miejsce – kartę podarunkową o wartości 700 zł brutto otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Orla za „Pasztet z marchwi z kruchymi paluszkami z marchwi”
II miejsce – kartę podarunkową o wartości 600 zł otrzymało  Stowarzyszenie Eco - Kąpino z Kąpina za „Pomarańczowe szaleństwo”
III miejsce – kartę podarunkową o wartości 500 zł brutto otrzymała Pani  Patrycja Słowińska z Bolszewa za „Monoporcję deserową”

Nagrodę specjalną Zarządu Stowarzyszenia „Bursztynowy Pasaż” w postaci karty podarunkowej o wartości 200zł otrzymała Pani Paulina Gierałtowska z Bolszewa za „lalkę” w stroju kaszubskim wykonaną techniką szydełkową.

Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz bezpłatne bilety wstępu na Bowling w Gniewinie, ufundowane przez p. Grzegorza Kołodziejskiego, któremu serdecznie dziękujemy.

 

Poniżej prezentujemy pełną listę uczestników konkursu:

- EWA MATLEWSKA Gniewino (RĘKODZIEŁO)
- JACEK GORZAWSKI Czymanowo (RĘKODZIEŁO)
- BRYGIDA WILANDT Rybienko (KULINARIA)
- DOROTA ZELGERT Kąpino (RĘKODZIEŁO)
- HALINA PATOK Gniewino (RĘKODZIEŁO)
- GRAŻYNA STARBA Bolszewo (KULINARIA)
- MARCIN SMARZYŃSKI Gniewino (RĘKODZIEŁO)
- MAŁGORZATA WOJCIECHOWSKA Nadole (RĘKODZIEŁO)
- JANINA KULMA Strzebielinko (RĘKODZIEŁO)
- JOANNA ZINKA Gniewino (RĘKODZIEŁO)
- ELŻBIETA ZEMAN Łężyce - Głodówko (RĘKODZIEŁO)
- KGW ORLE Orle (KULINARIA)
- ECO-KĄPINO Kąpino (KULINARIA)
- SZANSA DLA NAS Łężyce (KULINARIA)
- PAULINA GIERAŁTOWSKA Bolszewo (RĘKODZIEŁO)
- EMILIA BABCZYŃSKA Gniewowo (RĘKODZIEŁO)
- ALEKSANDRA WOŁODIN Łężyce (RĘKODZIEŁO)
- ŁĘŻYCKIE BIAŁKI Łężyce  (KULINARIA)
- ALISJA MIOTK-GÓRSKA Kąpino (RĘKODZIEŁO)
- PATRYCJA SŁOWIŃSKA Bolszewo (KULINARIA)
- IRENA BIESZKE Bolszewo (KULINARIA)
- IRENA BIESZKE Bolszewo (RĘKODZIEŁO)
- TOMASZ ABRAHAM Orle (RĘKODZIEŁO)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. Instytucja Zarządzająca - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.